Sinopsis

Ini merupakan salah satu wasilah untuk menyampaikan ilmu. Objektif utama ialah berkongsi ilmu bersama rakan-rakan yang rajin membaca di dalam web-web.

16 Comments (+add yours?)

  1. bibomedia.com
    Mar 05, 2008 @ 20:25:57

    🙂

    Reply

  2. bulanmalam
    May 02, 2008 @ 13:40:07

    Agak seronok membaca artikel kamu.
    Kamu ajar agama. Kamu cikgu kan.
    sajew tanya.

    Reply

  3. mesrarakyat
    May 03, 2008 @ 22:35:53

    Syukran. Ya.. saya seorang guru. Anda memang dapat meneka dengan mudah.. Hehehe

    Reply

  4. Herianto
    May 22, 2008 @ 22:32:26

    Salam kenal🙂

    Reply

  5. Mha
    Nov 22, 2008 @ 11:01:28

    syabas..ini juga “syiar”..keep it up

    Reply

  6. sumaiyah
    Jan 28, 2009 @ 16:34:48

    subhanallah..

    Reply

  7. akma
    Feb 24, 2009 @ 20:51:36

    tlg sya cri balik kwn2 lama sya..
    last thn 1988 masa tu sya 3 MERAH. kwn2 sya masa tu MOHD SHAMRI, SUPARDI, NURUL HIDAYAH, DYG SURIANI, NOORAINI, NOORYUHAIDANOR, NOR AZMI, MOHD FAHIRYU

    Reply

  8. maya
    Mar 07, 2009 @ 14:27:18

    aaaa nie blog rupanya taniah2 nnti jang lupa masuk blog saya pula….hehehehe masih dalam proses ok babai salam saya nak menbaca blog kamu..saya menjumpainya semasa nak cari lagu nasyid

    Reply

  9. Saifullah
    Sep 25, 2009 @ 16:11:38

    terima kasih kerana banyak informasi serta ilmu saya dapat dari blog saudara…kalau boleh sila jelaskan kepada saya berkaitan wirid selepas sembahyang,ada yang mengatakan tidak boleh dengan suara yang kuat dan ada mengatakannya perlahan saja..boleh saudara jelaskan kedudukannya terima kasih

    Reply

    • mesrarakyat
      Sep 29, 2009 @ 10:36:38

      Syukran anda melawat blog ini. Mengenai wirid tersebut, hanya boleh menguatkan suara dengan tujuan untuk mengajar para jemaah. Dan pada waktu selain tersebut disunatkan kita merendahkan suara untuk kemaslahatan para jemaah yang lain dan ada anjuran dari Baginda untuk berdoa dengan suara yang paling lembut. Dan ada juga hadith larangan menguatkan suara kerana seolah-olah Allah tidak mendengar doa kita. Wallahua’lam

      Reply

  10. Ghuraba
    Oct 12, 2009 @ 16:15:10

    Assalamualaikum WBT…

    terima kasih atas semua informasi disini… boleh tanya sikit x? ana baru2 nie terjumpa satu artikel dan hadis yg berbunyi …….

    ” Wafat dalam musibah tentunya keberuntungan besar sebagaimana hadits diatas, dan bagi mereka yg hidup itu adalah penghapusan dosa, sebagaimana sabda Rasul saw bahwa semua musibah yg menimpa ummat beliau adalah penghapusan dosa, maka bertanya Aisyah ra Ummulmukminin : Lalu kalau kita tertusuk duri itu apakah juga ada penghapusan dosanya?, Rasul saw menjawab : “Betul, bahkan gundah dihati pun merupakan penghapusan dosa” (Shahihain Bukhari dan Muslim).

    Rasul saw bersabda : “Tiada henti hentinya musibah menimpa seorang muslim atau muslimah, pada dirinya, pada hartanya, pada keluarganya, hingga ia menemui Allah swt kelak tak membawa dosa sedikitpun.

    Dalam riwayat lainnya dijelaskan bahwa musibah mengangkat derajat kita, maka demikian kasih sayang Nya Allah swt yg mengangkat derajat Hamba hamba Nya swt tanpa mereka sadari. ”

    saya hendak bertanya tentang kesahihan hadis2 ini. Sahih ke? sebabnya, saya nak post kat blog saya. Takut tak betul nnti. saya sendiri pernah mendengar tentang hadis nie… just utk mendapatkan kepastian… Harap anda dapat tolong.. Syukran.

    Reply

  11. Ghuraba
    Oct 24, 2009 @ 03:45:17

    Syukran Jazilan…

    ana menunggu jawapan daripada anta. Takper kalo anta x dpt jawapannya… ana akn try tanya org yang ahli dlm bab ini.🙂

    Reply

  12. mesrarakyat
    Oct 24, 2009 @ 10:46:37

    bismillahirrahmanirrahim..

    Apabila disebut Sahih Bukhari ia adalah kitab hadith yang paling sahih. Tak perlu diragui lagi.

    Manakala, hadith yang lain dialu-alukan diajukan kepada ahli-ahlinya dalam bidang tersebut.

    Wallahua’lam🙂

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: