Aura seri muka…

Cinta Rasul dan praktik sunnah-sunnahnya

Bagaimana nak serikan wajah? Guna sabun? Guna pencuci muka? Guna segala alat untuk menghaluskan muka? Itu semuanya mudah dicari, walaupun harganya ada yang murah dan ada yang mahal.

Seseorang yang selalu mendengar hadith nabi pun mendapat seri. Bukan seri muka hasil adaptasi tangan kita tetapi seri dari Allah. Bukan itukah yang kita mahu? Mana lebih utama? Mendapat seri dari Allah atau berpada dengan seri wajah kita dengan bedak dan alat solek? Tentulah semua mahukan seri dari Allah.

SERI DENGAN MENDENGAR HADITH NABI

Satu hadith yang diriwayatkan oleh Imam AtTirmizi. Nabi pernah bersabda bahawa Allah telah memberikan seri kepada sesiapa yang mendengarkan hadith daripada kami, kemudian dia hafal, disampaikan pula kepada orang lain. Kemungkinan orang yang disampaikan hadith itu lebih memahami daripada si penyampai, dan kadang-kadang orang yang menyampaikan itu tidaklah faham.

Apa maksud hadith di  atas?

Mari kita buat isi-isi penting supaya kita pun lebih faham :

1. Allah akan menyerikan seseorang yang selalu mendengar hadith nabi, dihafal dan disampaikan kepada orang lain. Adakah wajah atau badan atau lain-lain? Imam atTirmizi menyebut bahawa yang dimaksudkan ialah Allah akan memperelokkan akhlak kita [Kitab Tuhfatul Ahwazi].

2. Nabi suruh kita sampaikan hadith tersebut kepada orang lain pula. Kita pun tidak lupa bahawa nabi bersifat TABLIGH (menyampaikan). Susah ka? Menulis blog yang mengajak kita berdakwah dan menukil sepotong dua hadith nabi sudah pun membawa maksud tersebut.

Facebook? Ya, itu lagi senang. Daripada kita seronok sendiri cerita apa yang sedang kita lakukan, elok kita bawakan hadith2 nabi buat ingatan diri sendiri dan teman-teman. Hentikan la menulis perkataan-perkataan buruk yang menunjukkan kita dalam tekanan dan sebagainya dan gantikan dengan doa-doa. Takut-takut kita seolah-olah tidak pernah redha dengan takdir yang Allah tentukan.

Musibah itu tidak elok diceritakan. Ianya elok apabila kita mengerti setiap musibah ada hikmahnya. Jika kita melakukan dosa, tidak perlu diceritakan tetapi sama-sama kita bersungguh-sungguh memohon ampun kepada ALlah.

3. Istimewanya penyampai ilmu, ianya dapat lebih faham apa yang ia dengar dan hafal daripada seseorang yang lebih faham (berilmu).  Contoh mudah :

Si Ahmad mendengar kuliah, ustaz kata orang mukmin yang kuat lebih disayangi Allah. Dia pun sampaikan kepada Si Budin, bahawa orang mukmin yang main bola selalu, kuat dan disayangi Allah. Budin betulkan bahawa yang dimaksudkan di dalam hadith itu, KUAT BERIBADAH bukan kuat jasmani semata-mata.

Siapa yang dapat faedah? Dua-dua. Ahmad makin faham dan betulkan kefahaman. Budin akan terus dapat mengingat teks hadith dengan kuat disebabkan ulangan yang disampaikan oleh si Ahmad.

Si Ahmad yang disebut diatas adalah contoh kadangkala si penyampai tidaklah faham sangat apa yang didengar dan dihafal. Tetapi faedah dan hikmahnya orang yang rajin menyampaikan akan dapat dibetulkan kefahamannya dari semasa ke semasa.

Blog ini juga sentiasa berlapang dada menerima setiap kesalahan.

Jangan lokek berkongsi perkara yang baik apatah lagi apabila kita telah faham dengan baik maksud ayat alQuran dan alHadith.

Selamat beramal!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: