Ujian tanda Allah menyayangiku…

Terbaca satu soalan dari laman islamweb. Sumbernya disini : http://www.islamweb.net/ver2/Fatwa/ShowFatwa.php?lang=A&Option=FatwaId&Id=15197

Mari kita terjemahkan :

SOALAN : Saya selalu terkentut sehingga saya terlepas waktu solat kerana berulang-alik ke tempat wudhuk. Sehinggalah datang waktu solat yang lain, yang ada padaku hanya rasa marah disamping berdoa kepada diriku sendiri. Aku juga menangis kerana ketika menunaikan solat pula, aku selalu terkena gangguan was-was samada aku rukuk atau sujud. Berilah aku fatwa dan bagaimana yang perlu ku lakukan?

MUFTI : Sebenarnya banyak sudah soal mengenai kentut ini dijawab. Cuma, kami ingin membawakan disini bagaimana setiap ujian yang Allah berikan itu ketentuan Qadak dan QadarNya. Oleh itu JANGAN MENGELUH dan JANGAN MARAH. Ini disebut di dalam hadith :

“Sesungguhnya besarnya pahala itu mengikut besarnya ujian. Jika kamu redha, Allah pasti redha dan jika kamu benci, Allah pasti benci” [Riwayat atTirmizi]

Redha terhadap ujian Allah

Ertinya sesiapa yang redha, maka dia beroleh redha dari Allah dan mendapat pahala yang sangat banyak. Dan sebaliknya yang benci dan tak redha, Allah pasti murka dan azabnya sangat pedih.

Kesimpulannya : Kamu teruslah bersabar jika ujian terus menerus menghadapimu, dan jangan sekali-kali menentang ketentuan Allah kerana itu dilarang sama sekali. Ini disebut di dalam hadith yang diriwayatkan oleh Imam Bukhari :

“Jangan kamu sekali-kali bercita-cita ingin mati apabila kamu ditimpa bala bencana sehingga kamu sanggup mengatakan “Ya Allah matikan aku”.

Ini kerana itu menunjukkan dia tidak tahan dengan ujian/musibah yang ditentukan oleh Allah kepada kamu. Ini kerana bercita-cita ingin mati menunjukkan tidak redha kepada ketentuan Allah.

Teruskan bersabar dan redha atas ujian Allah, semoga Allah hilangkan rasa was-was insyaAllah.

Wallahua’lam

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: