Membaca…

Masa cuti eloklah diisi dengan pembacaan buku motivasi.

Ini akan menjadikan diri kita lebih bertenaga dan bersemangat untuk terus menghadapi kehidupan yang lebih mencabar.

Membaca buku seperti karangan Dr. Tuah, Dr. Fadzilah Kamsah, Stephen Covey, Dale Carnegie dan sebagainya akan membuatkan anda menambah unsur positif di dalam diri disamping menambah maklumat dengan bacaan yang lain.

karya lain Ainon Mohd.

Membaca buku karangan Ainon Mohd, Psikologi Kejayaan terbitan 2003 memberikan nafas baru bagiku. Baru pertama kali membaca karyanya dan tertarik dalam bab 7 mengenai tangguhkan kepuasan dan kejayaan, iaitu membawakan satu kajian oleh Walter Mischel yang menguji kanak-kanak yang diberikan gula-gula dan diberikan masa untuk mereka menunggu seorang penyelia yang akan datang tetapi tidak diberitahu waktunya, sebagai ganjaran kanak-kanak yang bersabar, maka diberi lagi beberapa biji gula-gula. Sesiapa yang tidak tahan pula, boleh memakan gula-gula tersebut.

Akhirnya, ada yang dapat menunggu dan berjaya mendapat lagi beberapa biji gula-gula, dan ada yang terus memakan gula-gula tersebut kerana TIDAK MAMPU BERSABAR. Menariknya, setelah kanak-kanak itu besar, mereka masih diselia dan keputusannya :

KANAK YANG SANGGUP MENUNGGU – mempunyai kehebatan dalaman yang kuat berbanding dengan KANAK-KANAK YANG TIDAK SANGGUP BERSABAR tadi mempunyai tahap motivasi yang sangat rendah.

Sebenarnya, itu memberi pengajaran kepada kita, ada benda yang kita perlu tangguhkan sementera demi kejayaan yang lebih gemilang pada masa hadapan. Begitu juga dengan duit gaji kita, baru terima gaji sudah lesap. Kemana hilangnya? Dimanakah kewibawaan kita sebagai pemimpin untuk menabung untuk digunakan untuk saat-saat kecemasan.

Kata orang kewangan, dapat gaji terus dahulukan bayar hutang, kemudian asingkan simpanan dalam bank kemudian barulah belanja!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: