Demam Panas…

Sakitnya.. Nikmatnya..

Hai adik-adik,

Hari ini ustaz nak menceritakan bahawa semenjak hari Jumaat (25 Julai 2008), ustaz ditimpa sakit iaitu demam panas. Di dalam bahasa arab kita sebut AL-HUMMA. Kalau kamu susah nak ingat, ingat sahaja padi huma, insyaAllah itulah demam panas di dalam bahasa arab.

Sebenarnya, kali terakhir ustaz mengalami demam panas ialah tahun 1988 iaitu ketika ustaz berada pada tahun satu. Demam panas merupakan perkara yang jarang berlaku pada diri ustaz. Mak pun kata “Kau ni tak pernah demam panas. Dulu ja”. Ya, ketika tahun 1988, ustaz terbaring lesu kerana demam panas. Kemudian, mak siapkan nasi putih, kicap dan telur mata. ALhamdulillah, tidak semena-mena ustaz jadi sihat dengan izin Allah. Sihat sehingga tahun ini sehingga pada bulan Julai 2008, ustaz merasa badan terlalu berat, panas memuncak sehingga tidak mampu menyentuh air ke badan. Inilah demam panas yang biasa di alami oleh kebanyakan orang. Kebiasaannya, ustaz hanya pening dan kepeningan tersebut boleh membuatkan ustaz mengambil cuti.

Adik-adik,

Dulu, Nabi Muhammad juga sakit. Maka, sahabat pun bertanya :

Sahabat : Adakah engkau sakit wahai Rasulullah?

Rasulullah : Ya, aku sakit

Sahabat : Kau kelihatan sangat berat menanggung kesakitan tersebut

Rasulullah : Ya, sakitnya aku adalah seperti sakitnya 2 orang kamu

Sahabat : Oleh itu, kau akan mendapat 2 pahala

Rasulullah : Benar, begitulah orang muslim. Sakitnya mereka menyebabkan Allah mengugurkan dosa umpama daun-daun berguguran dari sebatang pokok!

[Rujukan : Sahih Bukhari]

Ujian yang ustaz terima ini bukanlah satu ujian yang berat jika dibandingkan dengan ujian yang ditimpa kepada para nabi-nabi. Ujian mereka adalah paling dahsyat berdasarkan apa yang disebut oleh Nabi Muhammad Sallahua’lahiwasallam seperti di atas. Imam Bukhari pun menulis tajuk cerita di atas dengan tajuk ”Seberat-berat ujian adalah ujian yang ditimpakan kepada para nabi-nabi, kemudian seterusnya”.

Hebat kan? Wah, sudah tentu sakit yang ustaz alami ini kecil sangat. Jadi, tak perlulah kita nak ’mengamuk’ kerana diri kita sakit. Buruk benarlah orang yang sakit kemudian berperangai buruk pula. Eeee.. tak ensemnya!

Antara hikmah yang Allah berikan kepada orang yang sakit :

a) dosa-dosa kecil digugurkan

b) insaf bahawa lemahnya diri seorang manusia

c) mengingati bahawa badan ini milik Allah. Bila-bila boleh Allah ambil.

d) mengingati nasib muslim di negara-negara lain yang sakit sepanjang masa. Oh, deritanya mereka berbanding kita seperti yang menimpa penduduk muslim di Palestin, Iraq, selatan Thailand dan bumi muslim yang sedang mengalami peperangan.

Mohammed Omer - Rafah Today 2007-10-22.

Palestinian children are seen through holes made by Israeli rockets and bullets during an Israeli attack on Khan Yunis. Image Credit: Mohammed Omer - Rafah Today 2007-10-22.

Mohammed Omer - Rafah Today 2008-02-01.

Medical Crisis in Gaza. Image Credit: Mohammed Omer - Rafah Today 2008-02-01.

Tak tahulah samada ustaz sihat atau tidak pada keesokan hari! Esok hari kantin SK Pekan 2. Harap-harap dapat jumpa kamu semua. Sekadar jadi tukang gambar kamu. Hehehe

Jumpa lagi.

Kamus :

الحُمى : ( ALHUMMA) demam panas

الوعك : (ALWA’KU) sakit

Advertisements

3 Comments (+add yours?)

 1. mohd nasir bin sulaiman
  Jul 28, 2008 @ 08:15:21

  Assalamualaikum.

  Syafakallah..

  Reply

 2. ibnuhazam
  Jul 28, 2008 @ 13:38:19

  waalaikumussalam..

  allahumma aminnn…

  Reply

 3. ahmad khoiri
  Apr 21, 2009 @ 21:29:33

  terima kasih kerana penjelasan ustaz tentang demam panas ini. Bagaimana pula kalau kanak-kanak yang baru lahir/belum baligh mendapat demam panas. Adakah mereka juga melakukan dosa.

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: