TUTORIAL CERAMAH – SIRI 2

Oleh : ibnuhazam/mesrarakyat

Ada beberapa pesanan kepada rakan, sahabat, taulan dan pembaca sekalian di dalam tajuk ceramah ini. Pesanan ini berupa tips dan petua :

Jangan tertumpu kepada teks

Jika anda mengarang karangan yang indah, ia mungkin indah pada karangan tersebut tetapi tidak pada ceramah. Kebiasaan ceramah yang baik lancar dituturkan di bibir anda.

Pengalaman berceramah di sebuah Institut Perindustrian menggunakan teks memang ‘ngeri’. Ini kerana saya yang beranggapan teks yang di karang cantik akan menyerikan suasana ceramah, tetapi anggapan saya memang meleset. Pelajar Institut tersebut kebosanan dan merasakan diri mereka seolah-olah bukanlah audien ceramah tersebut. Akhir ceramah tersebut gagal, pelajar mengantuk, penceramah mengikuti masa dalam keadaan ‘menyeksakan’ dan kaku.

Latihan ‘miming’ sebelum berceramah

Ayat-ayat yang indah biasanya telah pun di hafal oleh penceramah. Kita ambil contoh ceramah Ustaz Akil Hayy yang selalu membuat perkataan hujungnya sama dan dituturkan dengan lancar.

Untuk melakukan sedemikian, anda perlu berlatih bercakap secara bersendirian menggunakan susunan kata yang anda rancangkan. Ini juga di lakukan bagi menghadapi semua ceramah khususnya ceramah umum seperti Program Isra’ Mi’raj, Nuzul AlQuran dan sebagainya.

Latihan bersama nota yang anda sediakan akan memantapkan lagi penyampaian ceramah anda.

Kenalpasti jenis audien anda

Menyampaikan ceramah kepada kanak-kanak, orang tua, saudara yang baru memeluk islam, pelajar kolej dan sebagainya hendaklah dibeza-bezakan mengikut taraf audien tersebut.

Contoh, kita ambil tajuk “AlQuran, sebuah kitab hidayah”:

Kita hendaklah sentiasa membaca dengan betul bacaan bacaan AlQuran. Seperti contoh Surah AlFatihah. Biasanya banyak kesilapan ketika membaca ALHAMDULILLAH yang dibaca dengan huruf HA (BULAT). Sepatutnya di baca dengan HA (BUKA/KASAR)

Fakta ini layak ditujukan kepada audien seperti kanak-kanak, penduduk di pedalaman dan saudara baru memeluk Islam.

Kitab AlQuran sahaja yang masih boleh digunakan sehingga ke hari ini. Isi yang terkandung di dalam Injil, Taurat dan Zabur telah dimansuhkan walaupun terdapat beberapa perkara yang masih asli di dalamnya seperti saranan Rasulullah apabila kamu berhadapan dengan isi-isi kitab samawi tersebut “Jangan engkau percaya dan jangan pula engkau dustai”. Ertinya jika isi kitab tersebut mengatakan tuhan ada tiga, maka sudah tentu itu dusta, tetapi jika isi kitab tersebut nyata mengesakan Allah, maka ianya masih kekal suci dan sama di sebut di dalam ALQuran..

Fakta ini pula layak ditujukan kepada audien seperti pelajar kolej, universiti, ahli-ahli korporat dan setaraf dengannya.

Bertemu di SIRI 3 jika berkesempatan..

Wallahua’lam..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: