Kaitan Pelik dan Kematian..

Benarkah ada petanda jika seseorang itu hendak mati? Setakat ini, di dalam berita-berita tempatan mesti diceritakan tentang tanda-tanda pelik yang di alami oleh bakal si mati. Seolah-olah sesiapa yang akan mati mesti bersifat pelik, aneh dan menghairankan. Dan kata-kata yang selalu di dengar dengari oleh kita ialah :

“Buang tabiat, nak mampus..”

“Pelik betul perangai kau hari ini..”

Perubahan sifat tiada kaitan langsung dengan tanda-tanda kematian seseorang. Malah, tiada siapa pun tahu kematian yang bakal menjelma. Malah, tiada sumber sahih menceritakan tempoh-tempoh tertentu seseorang yang bakal mati.

Saya juga pernah membaca satu artikel tentang petanda mati sebelum tempoh-tempoh tertentu. Artikel itu di katakan di karang oleh Imam alGhazali. Tetapi, jika benar ia artikel dari ulama tersebut, dari sumber manakah ianya diambil? Setakat ini, saya belum menjumpai catatan sumber petanda mati yang kononnya di tulis oleh AlGhazali.

Ini demi menjaga nama baik ulama seperti Imam AlGhazali yang banyak difitnah oleh golongan pelampau dan golongan yang mengutuk secara membabi-buta.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: