Renungkanlah..

Tiba-tiba teringat pada sahabat di Arab Saudi. Ketika itu, saya bersama sahabat di bawa oleh Fahd ke Nafura (salah sebuah tempat air pancut) , Jeddah. Alhamdulillah, Fahd seorang sahabat yang baik, malah baru sahaja berkahwin dengan orang Indonesia berketurunan Jawa. Dia amat memuji adab dan kesopanan budaya ketimuran kita.

 

 

Saya sempat mengambil gambar beliau (berbaju batik Jawa) menggunakan K600i brand Sony Ericsson. Walaupun kurang jelas, tetapi ini sahaja kenangan yang sempat saya rakamkan. Jika beliau datang ke Malaysia, saya pasti akan memuliakannya seperti budaya orang Arab memuliakan tetamu yang telah lama bersemi di dalam diri mereka dan ia juga merupakan anjuran Rasulullah Sallahu’alahiwasallam berbuat demikian.

 

 

مَنْ كَانَ يُؤْمِنُ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الْآخِرِ فَلْيَقُلْ خَيْرًا أَوْ لِيَصْمُتْ وَمَنْ كَانَ يُؤْمِنُ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الْآخِرِ فَلْيُكْرِمْ جَارَهُ وَمَنْ كَانَ يُؤْمِنُ بِاللَّهِ
وَالْيَوْمِ الْآخِرِ فَلْيُكْرِمْ ضَيْفَه
“Barangsiapa yang beriman kepada Allah dan Hari Akhirat, berkata baiklah atau diam, dan barangsiapa yang beriman kepada Allah dan Hari Akhirat, hendaklah memuliakan jirannya dan barangsiapa yang beriman kepada Allah dan Hari Akhirat, muliakanlah tetamunya [Riwayat Muslim no 67]

ُ

 

 

fahd.jpg

Sempat beliau memutarkan lagu kaset yang diberi oleh isteri beliau sebagai kenangan di Arab Saudi (isteri beliau masih di Indonesia). Berikut saya salin senikatanya pada laman blog Mukhtar Suhaili. Syukran Ya Akhi..

 

Renungkanlah

 

Rasa cinta pasti ada

Pada makhluk yang bernyawa

Sejak lama sampai kini

Tetap suci dan abadi

Takkan hilang selamanya

Sampai datang akhir masa

Renungkanlah

 

Perasaan insan sama

Ingin mencinta dan dicinta

Bukan ciptaan manusia

Tapi takdir yang kuasa

Janganlah kita mungkiri

Segala yang Tuhan beri

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: